Poetry, Recensie

‘Dark Sparkler’ – Amber Tamblyn

ambertamblyndarksparkler

De gedichtenbundel van Amber Tamblyn had ik al een tijdje in huis, maar ik had tot voor kort nog niet echt de tijd genomen om deze aandachtig te lezen. Vorige week kwam ik het tegen tijdens het uitpakken van de verhuisdozen en ik ben toen toch maar eens gaan bladeren. Dat is ook het idee van deze bundel. Je kunt het uiteraard in één ruk achter elkaar uitlezen, maar fijner is het om er af en toe eens een gedicht bij te pakken en je er helemaal in onder te dompelen.

Dark Sparkler is een bundel met gedichten die allen gaan over (overleden) Hollywood actrices en hun tragische levens. Zo schreef Amber bijvoorbeeld een gedicht over Sharon Tate, dat gaat over de vreselijke manier waarop zij om het leven is gekomen. In 1969 werd zij op koelbloedige wijze vermoord door een sekte. Ze was nog maar 26 jaar oud. Het is een vrij bekend verhaal, maar mocht je het nog niet kennen, dan is hier de Wikipedia pagina (het is erg luguber, je bent gewaarschuwd…). Sharon was destijds zwanger en Amber schreef een gedicht vanuit het perspectief van de baby. Hier een fragment:

This was how stars were made,
I was just there—
dabbing my pulp on the comets—
and no that thud’s on ice,
and I feel my mother cooling,
me still inside her, forever.

‘Sharon Tate’ – Amber Tamblyn

Toegegeven, vrolijk is deze bundel niet, maar bovenstaande is wel wat ik bedoel met jezelf onderdompelen in een gedicht. Ik werd tijdens het lezen niet alleen geraakt, maar ook nieuwsgierig naar het verhaal van Tate en voor ik het wist was ik uren aan het googlen naar informatie over deze vrouw.

Sharon Tate kende ik toevallig al, maar er staan ook nog heel wat gedichten in deze bundel over vrouwen van wie ik nog nooit heb gehoord. Actrice Dana Plato bijvoorbeeld. Zij pleegde zelfmoord door middel van een drugoverdosis. Of Taruni Sachdev, een Indiaas kindsterretje, die in 2012 op 14-jarige leeftijd omkwam bij een vliegtuigongeluk en naar het schijnt voor de vlucht uitgebreid afscheid nam van haar vrienden (wellicht had zij een voorgevoel?).

Loved beyond a reasonable doubt,
She’s a tidal wave from a tiny spout,

a shutter speed on the lens,
of an apparition’s eye,
lil bullied butterfly,

back into her cocoon,
relearning to fly.

‘Taruni Sachdev’ – Amber Tamblyn

Wat deze bundel onder andere zo interessant maakt is dat Amber Tamblyn zelf ook een (Hollywood) actrice is. In de epiloog van de bundel deelt ze niet alleen haar gedachten die ze had tijdens het schrijven van de gedichten, maar ook een paar e-mails die ze tijdens het schrijven verstuurde naar familie en vrienden. Wat duidelijk wordt is dat ook Amber worstelt met het zijn van een Hollywoodactrice. Afwijzing na afwijzing, de continue onzekerheid, de focus op het uiterlijk… Als je alles op een rijtje zet, dan is het eigenlijk helemaal niet zo verbazingwekkend dat veel actrices aan de druk ten onder zijn gegaan (of extra kwetsbaar zijn).

Het klinkt vast wat gek na dit hele niet-zo-vrolijke verhaal hierboven, maar deze bundel is een mooi kerstcadeau voor een vriendin die van gedichten houdt (of gewoon een echte boekenworm is). Het boek heeft een bijzondere vormgeving en is gevuld met mooie illustraties, wat het een leuk cadeautje maakt. Sommige gedichten beslaan twee of drie pagina’s en weer anderen hebben slechts twee regels. Zelf zou ik het een inspirerend verzamelwerk van illustraties en dichtwerk noemen. Perfect om er zo af en toe eens bij te pakken en je te laten inspireren!

Ik kocht het bij Thebookdepository voor iets meer dan 13 euro. Mocht je het ook via die website willen bestellen, houd dan rekening met wat langere verzendtijden! 🙂

Liefs! x

Nog meer lezen

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *