De boeken van...

De boeken van Nathalie

Als je al een tijdje in de Nederlandse blogwereld meeleest, dan ken je Nathalie misschien nog van haar oude blog “Books and Food” (waarvan ik me serieus pas nét realiseer dat het woordje “Books” in haar blogtitel stond en het daarmee nóg toepasselijker is om met Nathalie over boeken te praten). Honderd jaar geleden gingen we eens koffie drinken en sindsdien ken ik Nathalie al heel wat meer jaren offline dan online. Ook al spreken we elkaar niet iedere week, toch is het altijd gezellig als we elkaar weer eens zien. Zo ook een paar weken geleden, toen ze een dagje op bezoek kwam in mijn woonplaats aan zee.

Het project “Wittybooks” zat toen al een tijdje in mijn hoofd en hoewel ik nog niets op het (digitale) papier had, leek het me leuk om alvast te kijken of ik hier misschien mijn eerste artikeltje over kon typen. Op wittybooks wil ik namelijk graag mijn boekentips delen, maar vooral ook die van vriendinnen, vrienden en familie (en van jullie)! Een interview met een boekenliefhebster zoals Nathalie paste daarom mooi bij mijn idee. Gelukkig zag zij het ook wel zitten en zo kwam het dat ze in haar tas drie favoriete boeken had meegenomen (ik had om drie gevraagd, want serieus, wie lukt het nou óóit om slechts één favoriet boek uit te kiezen?!).

Nathalie: “Als ik nadenk over waarom ik lees, dan doe ik dat met drie redenen: voor mijn plezier, om ergens rust of begeleiding in te vinden en om kennis te vergaren. Daarom heb ik ook deze drie boeken meegenomen. Harry Potter is een boek waar ik echt heel veel plezier uit haal. Het boek van Etty Hillesum lees ik wanneer ik me onrustig voel, en kun je misschien ook wel mijn vorm van therapie noemen. En het boek van Brendan Brazier heb ik meegenomen omdat ik daaruit veel informatie en kennis heb gehaald over het lichaam en hoe ik beter voor dat van mij kan zorgen.”

Harry Potter And the Deathly Hallows – J.K. Rowling

Ashley: Aah, je hebt Harry Potter meegenomen! Ja, die zou ook in mijn lijst niet kunnen ontbreken. Zoveel fijne herinneringen en ik krijg sowieso een echt feel good gevoel als ik die boeken lees. Waarom staat hij in jouw top drie?

Precies dat! Het zijn gewoon zulke fijne boeken, het voelt altijd goed om ze te lezen. Ik twijfelde welk deel ik mee zou nemen, maar heb uiteindelijk voor het laatste boek gekozen. Er zitten zoveel mooie passages in (SPOILERS ahead!); bijvoorbeeld dat deel waar Harry zijn dood tegemoet loopt, omringd door zijn ouders, Sirius en Lupin. Echt tranen met tuiten, elke keer weer. De boeken zitten zo goed in elkaar, zijn zo gelaagd en met zoveel menselijkheid geschreven.

Hier ben ik het zo mee eens! Heel veel mensen zetten de boeken weg als slecht geschreven of “maar een kinderboekreeks”, maar daar doen ze het echt tekort mee.

De eerste boeken zijn wat simpeler en zijn daarom misschien beter geschikt voor kinderen, maar zeker vanaf boek vijf vind ik het echt geen kinderboeken meer. De laatste boeken zijn zelfs best wel duister. En zo mooi!

Het verstoorde leven. Dagboek van Etty Hillesum, 1941-1943 – Etty Hillesum

Ik weet dat Etty Hillesum een Joodse vrouw was die is omgekomen in Auschwitz, maar daar stopt mijn kennis. Wat maakt haar boek voor jou zo bijzonder?

Hoewel Etty haar dagboek tijdens de oorlogsperiode bijhield, gaat het niet over de oorlog. Haar dagboek omschrijft haar eigen ontwikkeling als persoon, met de gebeurtenissen van de oorlog op de achtergrond. En terwijl de wereld om haar heen steeds harder wordt, merk je als lezer dat Etty juist steeds zachter en liefdevoller wordt. Het gaat dus veel meer over hoe Etty naar de wereld kijkt (leest citaat voor:)

Uit: Etty Hillesum – Het verstoorde leven, pg 89.

Ik vind dit dus echt heel mooi, en heel waar.

Je zei eerder al even dat het voor jou bijna een soort van therapie was.

Ja, ik lees dit boek als ik me onrustig voel of niet lekker in m’n vel zit. Er staat zoveel wijsheid in en veel van wat ik lees voelt voor mij als een soort geruststelling. Het boek kalmeert me.

Thrive. The Vegan Nutrition Guide – Brendan Brazier

Dit boek had ik dan eigenlijk totaal niet verwacht als één van je favorieten. Vertel!

Ik lees graag en veel over gezondheid, en Thrive is een van mijn favoriete boeken op dit gebied. Toen Brendan Brazier zijn carriere als professioneel triatlon atleet begon werd hem verteld dat hij moest kiezen; of topsporter zijn, of veganist. Een veganistische topsporter, dat kon volgens zijn coaches namelijk niet. Brazier trok dat oordeel in twijfel en begon zich in te lezen over het effect van voeding op het lichaam. Thrive is het resultaat hiervan. Braziers oordeel? Dat veganisme en (top)sport prima te combineren zijn, en dat het zelfs te verkiezen is boven een conventioneel dieet omdat het lichaam zich sneller kan herstellen met de juiste veganistische voeding. Het boek zit echt boordevol kennis!

Hoe kom je eigenlijk aan je boeken?

Fictie leen ik vaak van vrienden of uit de bibliotheek. Non-fictie (dus bijvoorbeeld de boeken over gezondheid) koop ik vaak zelf omdat ik die boeken niet kan vinden in mijn directe omgeving.

Ik vind het echt leuk dat je drie van die hele verschillende boeken hebt meegenomen. Wat me opvalt is dat er niet echt een klassieker tussen zit (afgezien misschien van het boek van Hillesum). Dat bedoel ik trouwens niet negatief, want klassiekers zijn wat mij betreft zeker niet het summum. Lees je wel klassiekers of vind je dat niet zo interessant?

In het verleden las ik nog wel eens klassiekers, maar om eerlijk te zijn beleef ik daar vaak niet zoveel plezier aan. Madame Bovary en Anna Karenina vond ik bijvoorbeeld echt verschrikkelijk.

Haha, ik snap wat je bedoelt. Heb je Lolita gelezen?

Dat heb ik wel geprobeerd, maar ik werd er echt misselijk van en heb het boek weggelegd.

Nathalie, heel erg bedankt voor je boekentips, het zijn van mijn proefkonijn en natuurlijk voor het fijne gesprek! ♥

(Ik had geen opnameapparatuur bij de hand, dus dit is allemaal geparafraseerd. Kortom, ik heb er naderhand een goedlopend verhaal van gemaakt en het wijkt dus wel iets af van ons daadwerkelijke gesprek. We hebben natuurlijk nog veel langer zitten praten. Misschien dat ik hier in de toekomst eens een podcast-versie van probeer te maken, want daar is het best geschikt voor, maar dat is nog een los idee. Laten jullie het me weten wat jullie van deze rubriek vinden?)

SaveSave

Nog meer lezen

6 thoughts on “De boeken van Nathalie

 1. Oh, dit vind ik echt een heel leuke rubriek!

  HP blijft geweldig, ongelofelijk mooie boeken en steeds duisterder. Het boek van Etty Hilversum wil ik nog wel eens lezen!

 2. Wat een leuk artikel! Ik ben ook zeer benieuwd geraakt naar Etty Hillesum.
  Wat betreft de klassiekers ben ik een beetje verdeeld. Ik merkte dat de klassiekers die ik voor m’n studie las me twee jaar na het college een stuk beter afgingen. Zo ook Mme Bovary, te moeilijk eigenlijk toen ik er college over had, maar nu, met meer bagage geniet ik echt van dat boek, zit het vol met grappen en kritiek op de Franse samenleving, Flaubert is echt echt heel scherp, grappig, en ook menselijk.
  Daarentegen las ik laatst De ontdekking van de hemel en daar was ik tegen het ‘einde’ echt helemaal klaar mee en toen moest ik nog 200 pagina’s. En dat is nog vrij recente literatuur…
  Ik denk dat bij klassiekers echt wat kennis van de tijd en de cultuur nodig is om ze goed te kunnen vatten, en vervolgens heb je daarbinnen natuurlijk weer smaak. Ik vraag me dus ook af hoe ik ooit de Russen kan gaan lezen.

  1. Daar heb je zeker een punt. Ik geloof wel dat bepaalde boeken op sommige momenten meer binnenkomen of meer bij je leven passen van op dat moment. Dat maakt het ook wel leuk, vind ik! Ik heb Madama Bovary trouwens nog niet gelezen, ik ga het eens opzoeken! De Ontdekking van de Hemel heb ik jaren geleden eens gelezen en vond ik dan weer wel erg leuk. De Russen… tja… daar waag ik me nog even niet aan, haha (al heb ik ze wel in de kast staan, nepperd ben ik, haha!).

 3. PS. Nog een klein berichtje wat betreft de blog van Nathalie. Ik ken haar blog inderdaad nog, en eerlijk gezegd was dat voor mij ook een opening naar de wereld. De reizen die ze beschreef, en haar studie in het buitenland, waren voor mij deels motivatie om ook in het buitenland te gaan studeren.
  Verder kan ik me herinneren dat het een wat stormachtige periode in haar leven was, reden waarom alles nu misschien offline is, maar ik kan me vooral herinneren dat ze er zo mooi over schreef. Ik heb echt nog een gevoel bij haar blog, zoals je dat ook bij een boek kan hebben. Ik kan me nog herinneren dat het er op een gegeven moment niet meer was en dat ik dat echt jammer vond, omdat ik graag haar teksten las. Ik denk omdat er zo’n levenslust uit sprak. En ook een bepaalde zelfverzekerdheid, het ging er heel erg over hoe je je leven in kunt richten en dat je die keuzes zelf kunt maken. Tenminste, dat is wat ik er uit haalde.
  In ieder geval, een beetje maf is dat van blogland, want je kent de persoon in kwestie nooit persoonlijk, maar ik hoop dat het haar goed gaat!

 4. […] Laatst, tijdens het gesprek met Nathalie, hadden we het over boeken wel of niet uitlezen. Is het zonde om je tijd te verdoen met een boek waar je niet van geniet? Moet een boek altijd fijn zijn om te lezen? Wanneer leg je het weg? Dat ik een boek niet uitlees komt niet zo vaak voor. Vaak wint mijn nieuwsgierigheid over de afloop het van de verveling (of irritatie) en dan lees ik het boek toch maar uit. Ook al gaat het met tegenzin. […]

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *