Lifestyle

Fijne podcasts over boeken

Goed, ik ga even eerlijk zijn: eigenlijk ben ik helemaal niet zo’n beoefend podcastluisteraar. Mijn vriend wel, die luistert er in zijn vrije tijd heel vaak naar en op vakantie wisselen we in de auto daarom de podcasts meestal af met muziek. Hij heeft me er dus in eerste instantie mee aangestoken. Ik vind het wel leuk om naar te luisteren, maar ik maak er niet zo vaak de tijd voor en word er soms een beetje slaperig van, haha. Eens in de zoveel tijd heb ik echter weer eens zin om een podcast te luisteren. Als ik thuis alleen aan het werk ben bijvoorbeeld, of als ik mezelf ‘s ochtends weer in de steigers aan het zetten ben. Vandaag heb ik daarom vier podcasttips. Met podcasts over boeken, uiteraard!

De Banging Book Club

Banging Book Club is een boekenclub waarbij drie vrouwen iedere maand een boek bespreken over seks en gender. De club bestaat uit Lucy Moon, Hannah Witton en Leena Norms, alledrie youtubers en vriendinnen. Zo kwam ik ook op bij de podcast terecht, want ik volg al een tijdje de videos van Leena Norms. De Banging Book Club is een aanrader als je het leuk vindt om te luisteren naar gezellige gesprekken en tevens geïnteresseerd bent in boekentips over seks, gender en feminisme. Ze laten iedere keer ruim van te voren weten wat het nieuwste boek wordt, dus je kunt meelezen! Meer informatie en hun leeslijst vind je op hun twitteraccount: https://twitter.com/bangingbookclub

De Banging Book Club podcast vind je hier.

Harry Potter and the Sacred Text

Deze podcast is vooral leuk voor Harry Potter fans, maar mocht je de boeken nog nooit gelezen heb (seriously, why?!), dan is dit misschien een leuk moment om er mee te beginnen en met de podcast “mee” te lezen. In deze podcast bespreken Vanessa Zoltan en Casper ter Kuile in iedere aflevering een hoofdstuk van een Harry Potter boek en lezen ze dit hoofdstuk alsof het een “heilige tekst” is, waarbij je tijdens het lezen dingen kunt leren over je eigen leven. Dat klinkt misschien wat zweverig of als een saai bijbelklasje, maar het is heel erg leuk! Fijn om naar te luisteren tijdens de afwas, een rondje lopen of misschien zelfs voor het slapengaan.

Op dit moment zijn ze bezig met het vierde boek. Ik heb eerlijk gezegd al een tijdje niet meer geluisterd, maar dat ga ik binnenkort zeker weer eens doen.

Je vind de podcast hier (en op iTunes!).

Boek FM. (Nederlandstalig)

De enige Nederlandstalige podcast in mijn lijstje! Sinds kort maakt uitgeverij Das Mag, in samenwerking met De Groene Amsterdammer, een podcast over (goh) boeken. ‘In Boeken FM vertellen dichter en recensent Ellen Deckwitz, schrijver en recensent Joost de Vries en podcastmaker Peter Buurman welk boek je moet lezen. Om beurten dragen zij een boek aan  —  actueel, relevant of gewoon ijzersterk.’

Er zijn welgeteld twee afleveringen en ik heb ze toevallig beiden geluisterd. Voor m’n gevoel moet het nog eventjes op gang komen, maar als je op zoek bent naar een Nederlandstalige boekenpodcast en leestips, dan is dit er zeker eentje die je eens moet beluisteren. In de eerste aflevering bespraken ze het boek Autumn van Ali Smith en in de tweede aflevering (die al iets meer gestroomlijnd was) hadden ze het over Spiegel Spiegel Schouder van de Deense schrijfster Dorthe Nors. De podcast vind je hier op soundcloud.

The Self Help Hipster

Lianne, van de blog theselfhelphipster, spreekt in deze podcast, samen met haar co-host Andrew Chin, over allerlei dingen die te maken hebben met het verbeteren van je leven. Ze doen dat vaak aan de hand van een gelezen zelfhulpboek. Ben je dus op zoek naar een podcast over zelfhulpboeken, met de nodige humor (en een scheutje pop culture)? Dan is dit een podcast voor jou!

Je vind de podcast hier op podbean.


Heb jij nog podcasttips? Laat het me weten in de reacties!

Het lijkt mij trouwens zelf ook SUPER leuk om een podcast te beginnen over boeken, maar ik wil het niet in m’n eentje doen (lijkt me voor “luisteraars” ook veel interessanter als je meerdere invalshoeken hebt natuurlijk). Ik moet dus nog even op zoek naar iemand in mijn omgeving die het ook leuk lijkt… Wie weet dat het ooit gaat gebeuren! 🙂

Liefs,
Ash

Nog meer lezen

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *