Kringloopvondst

Kringloopvondst: The Waves – Virginia Woolf

Gisteren besloot ik eindelijk een bezoek te brengen aan de kringloopwinkel, één van de weinige plekken in mijn stad waar je terecht kunt voor boeken (we hebben helaas niet echt een boekhandel hier-  ik zou er zo eentje willen beginnen, maar HOE DAN en ok, dat is een verhaal voor een andere keer). Hoe dan ook, ik vind het heerlijk om daar rond te snuffelen en boeken een tweede  (of derde? vierde?) leven te geven. Dit keer kwam ik een boek van Virginia Woolf tegen en thuis kwam ik er achter dat het toevallig ook nog eens haar 136e “verjaardag” was.

Op twitter zag ik deze tweet voorbij komen. Blijkbaar was Virginia ook nog eens de googledoodle voor die dag. Hier lees je trouwens het verhaal achter de “doodle” (o.a. het designproces, leuk om te zien!).

Als ik eerlijk ben dan wist ik eigenlijk vrij weinig over Virginia, althans, niet meer dan de standaard dingen (haar zelfmoord, zoals te zien is in de film met Nicole Kidman als Virginia). Ik nam het boek mee omdat ik op de achterkant las dat Woolf een feministe was en “dingen deed met taal die Jimi Hendrix doet met een gitaar”. Ehm, ok, klinkt goed.

The Waves (voor het eerst gepubliceerd in 1931) vertelt het verhaal van zes heel erg verschillende vrienden – Bernard, Louis, Neville, Jinny, Susan en Rhoda- vanaf de kindertijd tot hun middelbare leeftijd. Het verhaal wordt afgewisseld met indringende beschrijvingen van de kust en de zee op diverse momenten van de dag en de persoonlijke geschiedenissen smelten samen in een poëtisch weefsel van menselijke ervaringen. Volgens de achterflap laat Woolf haar talent met betrekking tot “modernistische vertellingen” zien in The Waves.

Op wikipedia lees ik dat Woolf “wordt beschouwd als een van de grootste en meest vernieuwende Engelse schrijvers van de twintigste eeuw. In haar werken experimenteerde ze met de stream of consciousness-techniek; de onderliggende psychologische en emotionele motieven van haar personages; en de diverse mogelijkheden van een verbrokkelde vertelstructuur en chronologie.” Dat belooft wat! Waarom heb ik nog nooit eerder iets van haar gelezen?

Al met al ben ik dus alvast erg blij met mijn kringloopvondst van gisteren. Nu nog even wachten tot mijn andere boek uit is en dan ga ik deze proberen.

Ik nam het boek mee naar huis voor €1,50.

In de toekomst wil ik bij deze rubriek ook gevonden boeken gaan weggeven. Nu lezen er echter nog heel weinig mensen mee, dus ik vraag me af of er überhaupt mensen zijn die dan meedoen, haha. Als ik het boek gelezen heb en het bevalt, dan geef ik het misschien alsnog weg via Instagram! 🙂

Fijn weekend!

Liefs,
Ash

SaveSave

Nog meer lezen

5 thoughts on “Kringloopvondst: The Waves – Virginia Woolf

  1. Ik haal tegenwoordig ook wel eens boeken uit één van de boekenruilkasten die wij in ons dorp hebben staan. De kringloop heeft meestal niet zo’n leuke boeken. Ik lees boeken zelf meestal maar één keer, dus geef ze op die manier ook weer een nieuw leven door ze in een boekenruilkast weer achter te laten voor iemand anders.

    1. O ja, dat is ook een goede tip! Wij hebben er hier in Den Helder ook ergens eentje staan, maar de keren dat ik er in keek stonden er vooral van die boeken in waar iedereen vanaf lijkt te willen… (waarvan er bij de kringloop ook minstens tien staan, haha). Ik vind het idee wel echt heel erg leuk!

  2. Boeken in kringloopwinkels scoren vind ik ook erg leuk om te doen, je weet nooit wat je tegen gaat komen! In dat opzicht heb ik wel geluk, want in Utrecht heb echt kringloopwinkels in overvloed.

  3. […] afgelopen week ging ik naar de kringloopwinkel, op zoek naar een boek voor een leuk prijsje. Als je m’n artikeltje hebt gelezen over m’n kringloopvondst, dan weet je dat ik op een boek van Virginia Woolf stuitte. Erg blij mee! Waar ik ook erg blij mee […]

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *