Maandag

Maandag (18)

En zo is het weer maandag. Wauw! De laatste paar weken is het me alleen maar gelukt om op de maandag te updaten. De voorpagina van wittybooks ziet er misschien wel een beetje gek uit zo… Maar ik wil het ook weer niet overslaan! Tussendoor “onzin” of “opvul” spul plaatsen, alleen maar zodat er meer staat, vind ik ook zo stom. Als iemand een leuke oplossing heeft, dan hoor ik het graag, haha. Tot die tijd update ik gewoon op deze manier. Hope you don’t mind 🙂

Ik deed:
Het is best fijn om op zo’n maandag eens terug te krijgen op de afgelopen week. Zo zie ik dat ik eigenlijk best een leuke week heb gehad. Ik ging naar therapie, werkte, verstuurde verjaardagskaartjes, dronk thee en koffie met vriendinnetjes, keek een paar zonsondergangen op de dijk, at een keer op het strand met mijn vriend (want het was super lekker weer) en vrijdags was ik in Amsterdam voor de dertigste verjaardag van Marjolein. Daar zag ik ook de rest van ons “Zweden clubje” weer, wat echt super gezellig was. (En ook even een schouderklopje voor mezelf: ik ben naar Amsterdam geweest, heb in een café gestaan en echt een leuke avond gehad, zonder angst en paniek. Dat had ik een paar maanden geleden echt niet verwacht!). Ook heb ik lekker veel gelezen, daarover hier onder meer 😉

 

Ik lees nu: Jane Eyre van Charlotte Brontë. Dit boek kocht ik op vakantie in Zweden (#nevernotbookshopping) en nam ik mee vanwege de mooie cover én het feit dat het al een tijdje op mijn to read lijstje stond. Ik heb er ooit een stukje over gelezen bij een andere blogger (ik weet alleen echt niet meer wie, helaas!) die schreef dat het haar lievelingsboek was en dat Jane haar lievelingspersonage was, en toen ben ik zo enthousiast geworden dat ik het op mijn leeslijst heb gezet. Ik ben er gisteravond in begonnen en kan er dus (nog) niets zinnigs over zeggen. I’ll keep you posted.

 

 

New in: Geen boeken gekocht, maar wel weer eentje geleend (van Tara): De Tweede Sekse (deel 2) Geleefde werkelijkheid van Simone de Beauvoir. Nadat ik het met haar had gehad over alles wat ik gelezen had in The Feminine Mystique raadde ze mij dit boek aan. Dit tweede deel gaat over ‘de concrete positie van de vrouw in de hedendaagse maatschappij’.

“Welhaast alle aspecten van het vrouw-zijn worden hier met de voor deze schrijfster zo kenmerkende scherpzinnigheid en openhartigheid doorlicht: de wereld van het kleine meisje, de puberteit, het moederschap, problemen van de defloratie, de erotiek, de maatschappelijk positie, het ouder worden. In een aantal lucide psychologische portretten toont zij aan, dat binnen een minnewereld vervreemd van de eigen identiteit, de vrouw zichzelf in de weg staat bij haar pogingen tot bewustwording en emancipatie.”

Ik denk dat ik aan dit boek ga beginnen zodra ik Jane Eyre uit heb.

 

Ik las: De afgelopen week las ik drie boeken (waarvan 1 boekJE). Als eerste las ik het boek The Feminine Mystique van Betty Friedan uit. Betty Friedan was een Amerikaanse feministe, activist en schrijfster en vooral bekend geworden nadat na de publicatie van haar boek The Feminine Mystique in 1963 de “Tweede Feminisme Golf” begon. Het leest lekker weg en is echt interessant! Van tevoren was ik bang dat het wat taai zou zijn, maar dat valt hartstikke mee. Het is een mix tussen een essay en wetenschappelijke literatuur. De structuur vind ik erg fijn en overzichtelijk. Ik snap echt niet waarom ik dit niet eerder gelezen heb, want ik vond het super leerzaam en het heeft voor mezelf ook heel wat dingen in perspectief gezet. Grappig hoe sommige boeken op je pad komen en “toevallig” zo enorm relevant lijken te zijn voor dat moment! Ik ben er nog steeds over aan het nadenken.

Ook las ik The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society, en die las ik echt in één ruk uit. Zo’n leuk en lief en hartverwarmend (ok, dat klinkt cheesy, maar het is gewoon zo!) boek. Ik had af en toe wel een brok in mijn keel. Het is een fictief verhaal, maar je weet dat er waarschijnlijk veel mensen zijn die deze dingen echt hebben meegemaakt tijdens de Duitse bezetting van het eiland. Heel heftig. Verder is het misschien geen literair hoogstandje (ach, who cares anyway), maar ik ben echt van de personages gaan houden en dat vind ik een heel goed teken. Heerlijk boek voor op je strandhanddoek! (Ik won ‘m trouwens via howaboutabook.nl, thanks Claudia!).

Tot slot las ik een boekje dat ik van Tara kreeg voor mijn verjaardag: Macht en Verbeelding van Femke Halsema. Het is een essay over idealisme in de politiek en hoe dit de laatste jaren steeds meer wordt weggezet als onrealistisch en niet-wenselijk. ‘Aan de hand van werk van filosofen als Richard Rorty en Hannah Arendt pleit ze vurig voor een terugkeer van idealisme, verbeelding en hoop in de politiek’. Ik vond het een interessant essay, omdat het iets verwoordde waar ik het met vrienden heel wat keren over heb gehad, maar waar moeilijk de vinger op te leggen is. Hoe maak je “links” weer aantrekkelijk? Hoe biedt je een tegengeluid tegen de grote mond van rechts, zonder daar zelf aan mee te doen? Ik weet niet of ik het antwoord van Femke voldoende geruststellend vind (haha), maar interessant vond ik het wel.

Ik ga doen:
Vanochtend ben ik de dag heerlijk begonnen met het HELE huis doorluchten, stofzuigen, schoonmaken, afwassen, beddengoed afhalen en dingen opruimen. Goed, dat klinkt dan misschien niet zo geëmancipeerd, maar ik vind het gewoon oprecht lekker om even alles op te frissen, haha. Fijn begin van de week! (De vergadering op het Internationaal Vrouwen Centrum ging niet door wegens ziekte, dus ik had opeens de hele ochtend vrij.) Daarna ben ik naar de bibliotheek gefietst, waar ik nu al een paar uurtjes zit te werken. Tara kwam nog even buurten en verder heb ik vooral wat werk ingehaald. Heerlijk, zo’n productieve dag. Het draait allemaal om balans. De dag begin ik met een meditatie en eindig ik met yoga. Morgen doe ik het dan gewoon weer wat rustiger aan.

De rest van de week is trouwens nog vrij leeg in mijn agenda. Ik heb wel een shoot gepland staan (hopelijk zit het weer mee), een extra vergadering op het IVC en natuurlijk werk, maar verder kan ik mijn week nog helemaal zelf indelen. Ik wil weer gaan bloggen op ashleylynn.nl, want dat is alweer een tijdje geleden… kijken of dat gaat lukken deze week.

Liefs,
Ash

SaveSave

SaveSave

Nog meer lezen

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *