Lijstje

Zomerboeken!

Ben je nog op zoek naar een lekker zomers boek voor deze warme dagen? Het is natuurlijk heerlijk om Harry Potter er weer eens bij te pakken, maar soms wil je eens wat anders. I’ve got you covered met deze vijftien boekentips!

1 .OM TE ZWIJMELEN
Noem me bij jouw naam – André Aciman

Pff, als er een boek is waar je het warm van krijgt, dan is dit het wel. Ik heb de term “zinderende roman” nog nooit zo toepasselijk gevonden. Het speelt zich af in een zomers Italië, waar een zeventienjarige jongen verliefd wordt op een wat oudere bezoeker uit Amerika. Het verlangen spat van van de pagina’s af. (Let wel: dit boek bevat enkele expliciete seksscènes. Mocht je hier niet van houden, laat dit boek dan achterwege!)

2. REIS NAAR DE SPAANSE KUST
Warme Melk – Deborah Levy

In dit boek volgen we de pasafgestudeerde Sofia samen met haar moeder naar de Spaanse kust om daar een kliniek te bezoeken die hopelijk haar moeder kan genezen van een mysterieuze ziekte. Het haalde bij mij echt het gevoel naar boven van mijn vakanties van vroeger, toen ik als tiener met mijn ouders meeging op vakantie. Je was dan met je familie weg, maar vanbinnen gebeurde er nog zoveel meer, in je eigen belevingswereld. Klinkt dit een beetje logisch? Dit boek is hier en daar absurd, herkenbaar voor de millennial, en vooral ook héél erg zomers.

3. MYSTERIEUS
The Girls – Emma Cline

Evie Boyd wil heel graag bij de mysterieuze meisjes horen die ze op een dag tegenkomt op straat. Al snel komt ze er achter dat deze meiden bij een cult horen en voor ze het weet is ze verwikkeld in praktijken waarvan ze eigenlijk niet zo goed weet wat ze er van moet vinden. Maarja, thuis is het nou ook niet echt gezellig, dus wat moet ze anders? Deels een coming of age verhaal, deels een inzage in een cult en vooral een mysterieuze zomerse roman.

4. DROOM WEG BIJ HET AFRIKAANSE LANDSCHAP
Out of Africa – Karen Blixen

Op dit boek valt ontzettend veel aan te merken (nu zouden we het zwaar racistisch noemen- ik vond dat best lastig tijdens het lezen), maar als je het leest in z’n historisch context, dan kan ik niet anders dan toegeven dat Karen Blixen haar verblijf in Kenia en haar interpretatie van het landschap prachtig omschreven heeft. Vanaf de eerste zin was ik hooked. Tevens verfilmd met Meryl Streep, in een film van Sydney Pollack (die staat nog op mijn kijklijstje).


5. EEN BOEK DAT JE NOG LANG ZAL BIJBLIJVEN
Half of a Yellow Sun – Chimamanda Ngozi Adichie

Het mooiste boek dat ik dit jaar heb gelezen is absoluut Half of a Yellow Sun. Een prachtig verhaal dat zich afspeelt in Nigeria en dat moeilijk weg te leggen is als je er eenmaal in bent begonnen. Ik schreef er hier eerder een stukje over.

6. LEERZAME BEDACHTZAME ROMAN
Americanah –  Chimamanda Ngozi Adichie

Een roman gevuld met zoveel wijsheden en mooie dingen en ook nog eens zó heerlijk geschreven. Dit boek heb ik ook echt verslonden! Ik schreef er hier al eerder een stukje over.

7. ROMANTISCH
The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society – Mary Ann Shaffer
Op zoek naar een romantisch verhaal, dat niet te ingewikkeld is en lekker wegleest? Lees dan dit boek over een boekenclub op Guernsey. Een boek met een lach en een traan (sorry voor het cliché, maar het is waar) en bovendien ook nog eens heerlijk verfilmd met o.a. Michiel Huisman en Lily James.


8. DE KLASSIEKER
The Bell Jar – Sylvia Plath

Vrolijk? Nee, dat niet, maar wel een echte klassieker die niet alleen over depressie gaat maar ook over de rol van de vrouw in de maatschappij van de jaren vijftig. Wat mij betreft een boek die zeker niet mag ontbreken in je boekenkast. Ik schreef er hier een stukje over. (Tip: misschien niet lezen als het ECHT heel slecht met je gaat… *hugs* en wacht nog even met dit boek, ok?)

9. INSPIRATIE VOOR NA DE VAKANTIE
The Happiness Project – Gretchen Rubin

Wil je deze zomer een boek lezen waar je van geïnspireerd raakt om het in het “nieuwe jaar” anders te gaan doen? Dan is dit zeker een tip! In The Happiness Project onderzoekt Gretchen Ruben hoe ze gelukkiger kan zijn in haar dagelijks leven door allerlei gewoontes aan te passen of te introduceren. Luchtig geschreven en vol met leuke tips.

10. EEN AMERIKAANSE ZOMER
Commonwealth – Ann Patchett

Commonwealth begint op een doopfeest van Franny Keating in het zonnige Zuid-Californië, waar toevallig een romance ontstaat tussen Bert Cousins en haar moeder Beverly. Beiden zijn al getrouwd, maar besluiten hun levens en dat van hun gezinnen om te gooien. Een beetje drama, hier en daar grappig, maar vooral heel treffend en “menselijk” (bij gebrek aan een beter woord).

11. OP NAAR ZUID-AMERIKA (EN EEN VLEUGJE VERLEDEN)
De Informanten – Juan Gabriel Vásquez

Een fascinerende, gelaagde roman, die zich afspeelt in Colombia, over een vader en een zoon, geheimen en leugens, verraad en de zoektocht naar bevrijding in een cynische wereld. Aldus goodreads. En dat is gewoon precies de perfecte omschrijving. Vásquez schrijft heerlijk en zijn schrijfstijl is rijk. Een super fijn boek, tevens best leerzaam met de historische informatie, voor in de zomerse zon.


12. OP NAAR JAPAN
Strange Weather in Tokyo – Hiromi Kawakami

Bij Japan denk je misschien meteen aan de schrijver Haruki Murakami, maar ik moest voor dit lijstje eigenlijk meteen denken aan dit boek. Tsukiko is in een lokale bar iets aan het drinken, wanneer ze haar oude leraar opeens tegenkomt. Ze blijven elkaar ontmoeten, drinken koude biertjes en maken een reisje naar de bergen. Een tikkeltje romantisch, een tikkeltje mysterieus en heel Japans.

13. VOOR ALS JE HET KOUD HEBT
Zout op mijn huid – Benoîte Groult

Als je het hier niet warm van krijgt dan weet ik het ook niet meer! Zout op mijn huid is een klassieker, over een allesverslindende liefde tussen twee, op het eerste oog, totaal verschillende mensen.

15. COMING OF AGE
Ik geef je de zon – Jandy Nelson
Een verhaal over een tweeling die na een tragische gebeurtenis uit elkaar is gegroeid. Dat is een hele korte samenvatting die eigenlijk het boek totaal geen recht doet, want het is nog zoveel meer! Het gaat over de liefde, in alle soorten en maten, over opgroeien en familie en vriendschap en over je eigen weg vinden. Ik vond het echt mooi en zeker een aanrader als je graag wel eens Young Adult leest.

14. ZELF NIET OP REIS?
Brooklyn – Colm Tóibín

Als je zelf niet op reis gaat, reis dan mee met Eilis van een klein dorpje in Ierland naar Brooklyn. Lees hoe ze zich staande probeer te houden in haar nieuwe leven, hoe ze heimwee krijgt en uiteindelijk een hele belangrijke keuze moet maken. Ook de film, met Saoires Ronan, is een aanrader. Ik heb dit boek meegegeven aan mijn schoonmoeder voor op vakantie en ik hoop dat ze het net zo mooi vind als ik!

Nog meer lezen

2 thoughts on “Zomerboeken!

  1. Oh wat een heerlijke lijst. De helft heb ik al gelezen, maar de andere helft dus nog niet. Vooral Half of a Yellow Sun lijkt me erg goed, die gaat op mijn to read-lijstje.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *